Wikilala (Osmanlı Dijital Kütüphanesi) Deneme Erişimine Açıldı.

Değerli Araştırmacılarımız

Wikilala Osmanlı döneminde basılmış olan matbu metinlerin (gazete, dergi, kitap) içerisinde Latin harfleriyle arama imkanı sağlayan veritabanı 30 Kasım 2023 tarihine kadar deneme erişimine açılmıştır.

Wikilala nedir?

Wikilala matbaanın icadından sonra basılmış Osmanlıca metinler (gazete, dergi, kitap ve belge) içerisinde "arama" yapılmasına olanak sağlayan bir dijital kütüphanedir. Meraklıların veya akademik çalışmalar yapan araştırmacıların halihazırda Osmanlıca metinlerde latin harfleriyle arama yapabilmelerine imkân tanıyan bir kütüphane bulunmamaktadır. Dijital baskı çağına gelinceye dek araştırmacılar Osmanlıca metinler içerisinde aradıklarını bulabilmek için sayfalarca konu başlığını taramak, hatta satır satır metin okumak zorundaydılar. Oysa Wikilala sayesinde tek bir hamle ile aradıkları tüm başlık ve içeriklere saliseler içerisinde ulaşabilirler.

Sistem nasıl çalışır?

Harf devriminden yani 1928 öncesi yayınlarda arama yapmak Wikilala’dan önce şu şekilde yapılıyordu. Mesela elinizde “Osmanlı dönemi Türkiye ve Amerika ilişkileri” hakkında bir araştırma konusu var. Bunun için konu ile ilgili Osmanlı döneminde çıkmış bütün gazetelerin haber başlıklarını veya köşe yazılarını samanlıkta iğne arar gibi baştan sona okumalısınız ki ilgili konuya veya içeriğe ait bilgiye erişesiniz. Oysaki Wikilala’da tek bir hamle ile aradığınız tüm içerik ve başlıklara bir saniyenin altında ulaşabilirsiniz. Arama kutusuna konu ile ilgili iki anahtar kelimeyi (örneğin; Türkiye Amerika) yazdığınızda bu iki kelimenin geçtiği Osmanlıca gazete, dergi veya kitapları listeleyebilir ve hangi sayısının, sayfasının kaçıncı satırda olduğunu işaretli şekilde erişebilirsiniz. Dilerseniz doküman içerisinde de latin veya arap harfleri ile doküman içi arama yapabilirsiniz.

İçerik Hakkında

Gazeteler: 3 milyon sayfaya yakın ulusal ve yerel Osmanlıca ve Türkçe gazeteler içerisinde günümüz Türkçesiyle tam metin arama yapabilirsiniz.

 Dergiler: Mizahtan ekonomiye, sosyolojiden teknolojiye onlarca kategoride 2 milyona yakın dergi sayfasına erişin. Servet-i Fünun, Demet, Diyojen, Futbol, Şehbal ve Felsefe mecmuası ve dahası hepsi bir arada.
 Kitaplar: Edebiyattan sanata, tarihten bilime onlarca kategoride 3 milyona yakın kitap sayfasında tam metin arama yapabilirsiniz.
 Makaleler, Yazmalar, Belgeler ve tüm Osmanlıca materyaller içerisinde arama yapın. Makaleler, Yazmalar, Belgeler ve tüm Osmanlıca materyaller içerisinde arama yapın.

Kampüs içi ve Kampüs Dışı Erişim Hakkında
Kampüs içi: Wikilala’ya kurum internet ağı ile internete bağlanarak ya da VETİS 'den erişmeniz gerekmektedir. Veritabanının ekstra özelliklerinden faydalanmak için kurum epostanız (ad.soyad@dpu.edu.tr/ ad.soyad@ogr.dpu.edu.tr) ile ücretsiz üyelik oluşturabilirsiniz.

Kampüs Dışı: Wikilala’ya kampüs dışından erişebilmek için kurum epostanız (ad.soyad@dpu.edu.tr/ ad.soyad@ogr.dpu.edu.tr) ile hesap oluşturmanız gerekmektedir. Dilerseniz uzaktan erişim için VETİS'i kullanarak hesap oluşturmadan kullanabilirsiniz.

Kayıt ve Giriş Hakkında
1- Web sitesi anasayfasında https://www.wikilala.com yer alan “kayıt ol” butonuna tıklayınız.
2- İlgili boşlukları eksiksiz doldurunuz. (e-posta kısmına kurum mailinizi yazınız.)
3- Kullanıcı sözleşmesini gözden geçiriniz.
4- “Kayıt ol” butonuna tıklayarak kaydınızı tamamlayınız.
5- Son olarak mail adresinize gönderilen aktivasyon linkine tıklayınız.
----------
1- Anasayfada yer alan “Giriş” butonuna tıklayınız.
2- Kayıt oluştururken doldurduğunuz bilgileri ilgili yerlere yazınız.
3- Son olarak “Giriş” butonuna tıklayınız. Keyifli araştırmalar dileriz.

İlgili bağlantılar
Erişim için: https://www.wikilala.com
Hesap oluşturmak için:  https://www.wikilala.com/account/register
Gelişmelerden haberdar olmak için: https://www.twitter.com/wikilalacom

19 Ekim 2023, Perşembe / 1708 defa okundu.