Muteferriqa Osmanlı Türkçesi Keşif Portalı

Değerli Kullanıcılarımız,

Bugüne kadar Osmanlıca basılmış kitapların ve süreli yayınların büyük bir çoğunluğunun yer aldığı içeriğinin milyonlarca sayfasında saniyeler içinde görsel ve metinsel keşif yapmanızı sağlayan Muteferriqa Osmanlı Türkçesi Keşif Portalı erişime açılmıştır. Kampüs dışından erişim için VETİS kullanılmalıdır.

Erişim için: https://portal.muteferriqa.com/ 

Muteferriqa iki ana koleksiyondan oluşmaktadır: Süreli Yayınlar ve Kitaplar.

• Süreli Yayınlar Koleksiyonu: Yaklaşık 1,500 başlık, 96,000 sayı, 1 milyon sayfa

• Kitap Koleksiyonu: 30,000'den fazla başlık, yaklaşık 6 milyon sayfa

• Hem tam metin hem de üst veriler, Arap ve Latin tabanlı alfabelerde aranabilir. Örneğin kullanıcılar "heykel" anahtar kelimesini aramak için İngilizce “statue”, Türkçe “heykel” veya Osmanlı Türkçesi " هيكل " yazabilirler.

• Her iki koleksiyonun görselleri bağımsız olarak sorgulanabilir ve görüntülenebilir. Kullanıcılar, görsellerin içeriklerine dair görsel açıklamalarını veya görsel kategori etiketlerini kullanarak görsellerde arama yapabilir; ayrıca görüntü benzerliğine dayalı olarak yeni görüntüler keşfedebilirler.

• Latin harfli Türkçe ve İngilizce dil desteği, eski harfli metinleri okuyamayanlar ve hepten Türkçe bilmeyenler için, Osmanlı matbu kaynaklar hazinesini erişilebilir kılar.

• Tercih ettiğiniz dilde arama yapabilir ve okuyabilirsiniz.

Disiplinler Arası İşbirliğini Önünü Açmak:

Muteferriqa, kullanıcılarının Osmanlı Türkçesi'nin yanı sıra Türkçe ve İngilizce arama ve okuma yapmalarına da olanak tanıyarak araştırmalardaki dil engellerini kaldırıyor ve alanlar arası araştırma işbirliklerinin önünü açıyor.

Muteferriqa, görsel keşif özellikleri sayesinde sadece Osmanlı tarihçileri için değil, sanat tarihçileri, tasarımcılar ve hatta her alandan mühendisler için de eşsiz keşif fırsatları sunuyor.

Son Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2024, Salı