Turnitin İntihal Tespit Yazılımı Enstitülerimizde Kullanılmaya Başlanmıştır.

Tezlerin bir program aracılığı ile intihal kontrolünün yapılarak benzerlik raporunun alınması, YÖK tarafından zorunlu hale getirilmiştir. 

(Bkz:http://www.yok.gov.tr/web/ogrenci/yuksek-lisans-ve-doktora-kriterleri-guncellendi

http://www.yok.gov.tr/web/guest/icerik/-/journal_content/56_INSTANCE_rEHF8BIsfYRx/10279/13282424)

Bu konuyla ilgi Türkiye’de 64 kurum (üniversite, lise, devlet kurumu) tarafından tercih edilen Turnitin için bir yıllık abonelik yapılmıştır. Üniversitemiz enstitülerince kullanılacak bu yazılımla yüksek lisans ve doktora tezlerinin konunun uzmanı akademisyenlerce kontrol edilerek intihal tespit raporunun oluşturulması amaçlanmaktadır.

Turnitin, belgelerin orijinalite kontrollerinin yapılmasını sağlayan dünyanın en önde gelen yazılımlarındandır. Turnitin zengin geri bildirim sağlayarak ve intihali önleyerek öğrencilerin yazım yeteneklerini geliştirmektedir. Belirli bir zaman aralığında orijinal yazımı teşvik eder. Günümüz eğitimcileri ve yöneticileri öğrencilerin bilgiyi doğru, düşünerek ve yasal bir şekilde kullanmalarını teşvik etmeye çalışmaktadır. Milyarlarca internet kaynağına erişilebilirlik sayesinde öğrenciler, bir kaynağın tüm paragraflarını bir saniyede kopyalayıp yapıştırabilmektedir. Bu, performans ve değerlendirmelere yapılan vurgu ile birleşince, öğrenci araştırma ve makalelerinde orijinal olmayan içerik kullanımının artmasına sebep olmaktadır.Turnitin belge analizini yaparken büyük veritabanları taramaktadır.

Bunlar; 

 337+ milyon öğrenci ödevi

 130,000+ dergi & kitap

 45+ milyar güncel ve arşivlenmiş web sayfası

 135 ülkede, 10.000’den fazla eğitim kurumunda, 

 24 milyondan fazla öğrenci

 1.6 milyon aktif öğretmen Turnitin kullanmaktadır.

Turnitin, eğitimcilere orijinal metin yazımını teşvik etmede ve intihalden caydırmada yardımcı olur. Yakın zamanda yapılan geniş kapsamlı istatistiksel çalışmalar ortaya koymaktadır ki, ortaöğretim kurumları, kolejler ve üniversiteler Turnitin kullandığı takdirde:

• Öğrenciler daha iyi birer araştırmacı ve yazar haline gelirler. Orijinal içerikli çalışmalar ortaya koyarlar ve kaynak materyalleri doğru kullanmayı ve doğru alıntı yapmayı öğrenirler.

• Öğretmenler zamandan tasarruf ederler. Turnitin’in kolay okunur Özgünlük Raporu(Originality Report) sayesinde, daha önce şüphelendikleri intihallerin kanıtlarını araştırmak için harcadıkları zamanı şimdi daha iyi yazarlar yetiştirmek üzere geri bildirimde bulunmak için kullanırlar.

• Kurumlar, eğitim ve öğretim düzeylerini geliştirirler. Turnitin’in sürekli kullanımı, kuruma, kendisini, eğitim misyonunu ve verdiği diploma derecelerinin geçerliliğini garanti altına almada yardım eder.

16 Haziran 2015, Salı / 3251 defa okundu.